Noc Bibliotek 2016
10 czerwca, już po raz czwarty, w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Czarnkowie odbyła się impreza kulturalna dla młodszych czytelników pt. "Noc Bibliotek". Tym razem w Oddziale dziecięcym przy ul. Wronieckiej 32 zorganizowano warsztaty kulinarne z poznańskim restauratorem Adamem Hołogą.
Mali kucharze poznawali sposoby prawidłowej obróbki termicznej mięsa. Mieli okazję samodzielnie przygotować zdrowe cheeseburgery i hamburgery, które później bardzo wszystkim smakowały. Podczas spotkania młodzi uczestnicy wspólnie czytali książkę pt. "Ratatuj" oraz odgadywali zagadki dotyczące warzyw i owoców. Kolejną i prawdopodobnie największą atrakcją tegorocznych warsztatów kulinarnych był przyrządzany na ciekłym azocie sorbet truskawkowy z pianką o smaku mango. Restaurator przed przygotowaniem sorbetu zademonstrował działanie ciekłego azotu rozbijając różę oraz tworząc "mgłę" na podłodze sali. Każde z dzieci otrzymało swoją porcję lodów, nie odmawiając także dokładki.
Młodzi uczestnicy opuszczali warsztaty nie mogąc już się doczekać kolejnej, przyszłorocznej edycji imprezy.
Katarzyna Kuroczko
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!