Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej

Mała czarna 2019

Ocena 0/5

Ziarno kawy

Trudno sobie wyobrazić sobie poranek bez niej - gorącej, słodkiej lub gorzkiej, pobudzającej kawy.

Ojczyzną kawy jest Afryka, konkretnie Etiopia. Według legendy tamtejszy pasterz imieniem Kaldi zauważył pewnego dnia, że kozy, które zjadają czerwone owoce z pobliskiego krzaka stają się dziwnie pobudzone. Zaciekawiony chłopak spróbował jednej z jagód i faktycznie poczuł przypływ energii, stając się w ten sposób odkrywcą kawowca. Dziś wiemy, że owoce tej roślinny Etiopczycy spożywali gotowane z masłem i solą już w pierwszym tysiącleciu przed naszą erą.

Znany nam napój narodził się jednak znacznie później, gdzieś w XIII lub XIV wieku w Jemenie, gdzie z importowanych ziaren kawowca Arabowie zaczęli przygotowywać aromatyczny napar. Moda na jego picie szybko rozprzestrzeniała się po całym świecie muzułmańskim, choć nie bez kontrowersji - kawę krytykowali liczni religijni ortodoksi, doprowadzając nawet do krótkotrwałych zakazów jej spożywania. Mody jednak nie udało się powstrzymać. Już w 1554 roku w Stambule otwarta została pierwsza kawiarnia. W Europie kawa stała się dostępna w drugiej połowie XVI wieku, importowana przez Anglików i Holendrów. Traktowana była jako ekskluzywna nowinka oraz środek leczniczy na problemy żołądkowe. Szybko zdobyła dużą popularność w Anglii oraz Ameryce, natomiast znacznie dłużej zajęło jej zadomowienie się w Europie. We Włoszech nowy napój wzbudził niepokój wśród duchownych, którzy obawiali się że jest to napój szatański (wszak kawa jest czarna i pochodzi z saraceńskich krain). Sprawa okazała się na tyle poważna, że musiał interweniować autorytet papieża Klemensa VIII. Po spróbowaniu "małej czarnej" orzekł on, że jest pyszna, a ewentualne demony wypędzi się chrzcząc kawę. W Polsce kawa staje się znana w XVII wieku. Wielkim jej wielbicielem był król Jan III Sobieski. Co ciekawe, Polakom przypisuje się zwyczaj dodawania do kawy śmietanki - kawa "po polsku" to mocny napar ze słodką, tłustą śmietanką. Dla porównania kawa "po niemiecku" była słaba, bez żadnych dodatków (popularnie zwana dziś lurą). Skoro już mowa o kawowych tradycjach związanych z Polską - jeszcze do niedawna w Wiedniu istniała tradycja wieszania w oknie kawiarni portretu Jerzego Franciszka Kulczyckiego. Po victorii wiedeńskiej otworzył pierwszą w tym mieście kawiarnię korzystając ze zdobycznych zapasów wojska tureckiego.

Po początkowym okresie, kiedy kawa była dobrem luksusowym, nastąpił czas jej upowszechnienia. Kawowiec zaczęto uprawiać w wielu punktach świata - w Ameryce, Indonezji. Zwiększona podaż doprowadziła do obniżenia cen, sprawiając, że kawa stała się bardzo popularna. W bogatych domach szlacheckich zatrudniona była często specjalna służąca, nazywana kawiarką, której zadaniem było parzyć kawę. Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu" pisał, że idealna kawa ma "czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach Mokki i gęstość miodowego płynu". Zielone ziarna kupowało się surowe w sklepach "Kolonialnych". Takie surowe ziarna kawy wymagały odpowiedniego przygotowania - palenia. Do prażenia ziaren służyły specjalne zamykane rondelki wyposażone w mieszadło, umożliwiające dokładne i bezpieczne mieszanie. Uprażona kawa swój smak zachowywała przez około dwa tygodnie. Aby napar był jak najsmaczniejszy i aromatyczny ziarna mielono w młynku niedługo przed parzeniem. Młynki były różne. Największą popularnością cieszyły się proste młynki stojące z szufladką na mieloną kawę, ale były też np. młynki wieszane na ścianę. Bardzo często było one bardzo ładnie wykonane, z użyciem elementów fajansowych. Zaparzoną kawę trzeba było także w czymś wypić. Popularyzacja kawy wpłynęła pozytywnie na rozwój przemysłu ceramicznego w Europie. Popularne w tym czasie stały się fajansowe serwisy do kawy, których liczne wytwórnie znajdowały się także w Polsce (m.in. Włocławek, Chodzież). Piękny przykład takiego serwisu, pochodzącego z fabryki fajansów S. Mańczaka z Chodzieży, można zobaczyć w Muzeum Ziemi Czarnkowskiej.

Kawa stała się jednym z najpopularniejszych napojów świata. Rocznie na świecie wypija się jej 400 miliardów filiżanek. Pić ją możemy w zaciszu własnego domu i w kawiarniach. Dla niektórych jej spożywanie stało się swoistym rytuałem, bez którego nie wyobrażają sobie dnia.
Mikołaj Kułakowski
Muzeum Ziemi Czarnkowskiej

Zastawa kawowa

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Dodaj komentarz

Spodobała Ci się informacja? Zostaw nam swoją opinię
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!
Twoja ocena
Ocena (0/5)

Pozostałe
aktualności

Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.